Anadolu mutfağının vazgeçilemez lezzetlerinden birisi olan ekmek, pek çok farklı türü ile sofralarda kendisine yer bulur. Ekmeğin sofralarda sıklıkla kendisine yer bulan türlerinden birisi de beyaz ekmektedir. Beyaz ekmek tahıl unundan elde edilen hamurun fırınlarda pişirilmesi ile yapılır. Özellikle de günümüzde mevcut olan çavdar ekmeği veya tam buğday ekmek gibi diğer ekmek çeşitlerine göre lezzet yönünden daha etkileyici bir yapıya sahiptir. Bu yüzden de daha ağırlıklı olarak tercih edilir. Bu yönü online diyetisyen listelerinde yer alıp, almayacağının da sıklıkla gündeme gelmesine yol açar. Özellikle diyet ve ekmek olgularının birbirleri açısından mevcut olan zıt durumu bu tip bir sorunun ortaya çıkmasında önemli etkide bulunur. 1 dilim beyaz ekmekte 64 (kcal) kalori bulunur. Beyaz ekmek için en bilinmeyen özelliklerinden birisi de kesinlikle bağımlılık yapıyor olmasıdır. Beyaz ekmek içeriğinde bulunan yüksek miktardaki karbonhidrat ile kişide karbonhidrat bağımlılığına yol açar.
Sağlığımıza Etkisi
Beyaz ekmek içeriğinde besleyici nitelikte hiçbir değer barındırmaz. Buğdayın yalnızca karbonhidrat içeren bölümünde yapılması nedeni ile beyaz ekmek, kilo alınmasına neden olur. Bu özelliği de kesinlikle online diyetisyen programlarında yer verilmemesinin en önemli nedenlerinden birisini oluşturur. Beyaz ekmek tüketimi vücuttaki kan şekerinin artış göstermesine, insülin oranının yükselmesine neden olur ki bunun sonucunda da şeker hastalığının görülebilmesi olasılığını arttırır. Aynı zamanda da bağırsak kanseri de dahil olacak şekilde pek çok önemli rahatsızlığın ana etkenlerinden birisidir.
Besin Değerleri
1 dilim beyaz ekmek 64 (kcal) kalori içerir.
1 dilim beyaz ekmek 13.2 gram karbonhidrat içerir.
1 dilim beyaz ekmekte 2.02 gram protein, 0.22 gram yağ ve 0.57 gram lif bulunur.
1 dilim beyaz ekmek 0.38 mg sodyum, 31.25 mg potasyum ve 61.25 mg kalsiyum içerir.
Beyaz ekmek kolesterol ve vitamin içermez.
Diyet Listelerinde Kullanımı
Beyaz ekmek sadece bir diliminde bulunan 64 kalori değeri dolayısı ile fazlasıyla kilo almaya neden olan bir besin olduğundan uzman diyetisyen tarafından oluşturulacak kişiye özel diyet listelerinde kesinlikle yer verilmeyen besinlerin başında yer alır. Ancak kişinin vücut özelliklerine göre bazı istisnai durumların olabileceği göz önünde bulundurularak, diyetisyen görüşü alınması gerekir.