Ağırlıklı olarak batı mutfak kültürüyle mutfağımıza girmiş olsa da benzeri lezzetler dolayısı ile Anadolu damak zevki açısından fazlasıyla tanıdık bir lezzet olan omlet, sabah kahvaltılarının en fazla tercih edilen besinlerinden birisini oluşturur. Yüksek doyuruculuğa sahip olan bir besin olması ile iyi bir kahvaltı yapmak isteyenlerin tercihi olan omlet, farklı kültürlere göre farklı şekillerde yapılabiliyor. Yaklaşık olarak 55 gram gelen 1 porsiyon omlet 101 kcal (kalori) gibi yüksek bir kalori değerine sahip olması nedeni ile özellikle kilo kontrolü ve diyet uygulamalarında pek fazla önerilen bir besin değildir. Bu yüzden de online diyetisyen listelerinde bulunması, oldukça nadirdir.
Sağlımıza Etkisi
Yüksek miktarda protein içeren yumurtadan yapılıyor olması dolayısı ile hem fazlasıyla doyurucu hem de sağlıklı bir yiyecek olarak değerlendirilebilir. Ancak online diyetisyen listelerinde hem yüksek yağ oranı em de protein ile birlikte artış yaşayan kalori değeri nedeni ile tercih oranı değişkenlik gösterebilir. İçeriğinde bulunan yumurtanın lif içeren bir besin olması metabolizmanın daha hızlı ve daha rahat çalışma gerçekleştirebilmesine yardımcı olmasını sağlar. Omlet aynı zamanda da sodyum, potasyum ve kalsiyum yönünde de yüksek değerlere sahip olarak kemiklerin kuvvetlenmesine destek olur.
Besin Değerleri
1 porsiyon omlette 101 (kcal) kalori bulunur.
1 porsiyon omlet 6.69 gram protein içerir.
1 porsiyon omlet 7.94 gram yağ içerir.
1 porsiyon omlette 0.4 gram lif bulunur.
1 porsiyon omlet 204.64 mg kolesterol, 262 mg sodyum ve 101.76 mg potasyum içerir.
1 porsiyon omlet 32.57 mg kalsiyum içerir.
1 porsiyon omlette 577.06 mg A vitamini ve 0.77 mg C vitamini bulunur.
1 porsiyon omlet, 1.19 mg demir içerir.
Diyet Listelerinde Kullanımı
Günümüzde uzman diyetisyen tarafından hem spor aktivitelerinde hem de diyet programlarında doyurucu nitelikteki bir besin olması nedeni ile omlet kullanımı önerilebilir. Ancak omlet bulunan diyet listelerinde diğer besinler ile mevcut yağ ve kalori dengesinin oluşturulması gerekir. Bu konuda kişinin mevcut vücut değerleri üzerine diyetisyenin gerçekleştireceği test ve incelemeler sonucunda hazırlayacağı rapor doğrultusunda besin listesinin oluşumuna yön verilir.