Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/tugceser/diyetisyentugcesert.com/wp-content/themes/healthcoach/parts/page-title.php on line 52

Yeme Bozukluklarında Beslenme

Yeme Bozuklukları

Anoreksiya nevroza,  bulimia nevroza ve tıkanırcasına yeme bozukluğu olmak üzere 3 tip yeme bozukluğu vardır. Yeme bozuklukları psikiyatrik hastalıklar içinde yer alır ve altında yatan farklı ruhsal sorunlar olabilir. Özellikle daha çok genç kızlarda görülen yeme bozuklukları kilo almaktan korkma, mankenlere özenme, mükemmeliyetçilik duygusu yeme bozukluklarının gelişmesine neden olmaktadır.

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya Nervoza da kilo almaktan aşırı korkma, zayıf bir bedene sahip olma isteği vardır. Çevrelerinde beğenilmeme korkuları vardır. Aç olsalar bile çok az yemek yerler, aşırı spor yaparlar ve kısa sürede zayıflarlar. Ani kilo kaybı kas kayıplarına, vitamin, mineral dengesizliklerine ve adetten kesilmeye neden olur.  Fazla yediklerini düşündüklerinde kendilerini kusturabilir, müsil gibi ilaçlar kullanma gereği duyabilirler. Anoreksiyalı bir insan ne kadar zayıf olursa olsun aynaya her baktığında kendini kilolu görür.

Anoreksiya Nervozada en önemli hedef kişiyi ideal kilosuna getirmektir. Kişiye özel beslenme planı çıkarıldıktan sonra diyetisyen, psikiyatrist ve gerekli olan diğer birimlerle birlikte bir ekip çalışmasıyla kişinin tedavisi yapılmalıdır.

Bulimia Nervoza

Bulimia Nervoza ise anoreksiyanın aksine anormal yeme alışkanlığı ile ortaya çıkar ve kilo almayı önlemek için laksatif kullanma, kusma, lavman yapma gibi farklı yöntemlerle yediklerini vücutlarından atarlar. Bulimialı kişilerin kilosu daha normaldir. Stres yeme iç güdülerini arttırır ve böyle bir durumda aşırı yer, sonra pişmanlık duyup yediklerini çıkarırlar. Sürekli kusma atakları mide problemlerine, yemek borusunun tahriş olmasına ve adet düzensizliklerine neden olmaktadır.

Bulimia Nervozada kişinin beslenmesi kontrol altına alınmalı, uygun bir beslenme planı oluşturulmalı ve yine psikyatristle birlikte bu tedavi süreci tamamlanmalıdır.

Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu

Tıkanırcasına yeme bozukluğuna psiko- sosyal ve çevresel etkiler sebep olmaktadır. Genellikle depresyonda olan kişilerde görülen bu yeme bozukluğu kilo vermek isteyip başarısız olan kişilerde daha çok görülmektedir. Özellikle daha çok ergenlik çağındaki gençlerde kilolarından rahatsız olma, kendini beğenmeme duygusu, çevresel faktörler tıkanırcasına yeme eğilimini arttırmaktadır. Bu kişilerde görülen en büyük problem obezitedir. Aşırı yeme, karbonhidrat ve yağ ağırlıklı beslenmek kilonun hızla yükselmesine ve obezitenin getirdiği farklı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu kişilere piskoterapi ve ilaç tedavisiyle birlikte beslenme eğitimi verilmelidir.

1

Anoreksia Nervoza

2

Bulimia Nervoza

3

Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu
Mesaj Gönder
Merhabalar :)
Diyetisyen Tuğçe Sert ile iletişime geç!