Obezite gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen en büyük kronik hastalıklardan biridir. Geçmiş zamanlarda yetişkinlerde daha çok görülen obezite, günümüzde çocuklarda da yaygınlaşmaya başlamıştır. Çocuklarda obezite yaşamın ilk yılı ve 5-6 yaş arasında artış göstermektedir. Obezite, alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda vücutta yağ miktarının artmasıyla meydana gelen psikolojik ve sosyal sorunlar yaratan kronik bir hastalıktır. Çocukluk çağı obezitesi engellenemezse ileride obez ve sağlıksız bireylerin artacağı, bununla birlikte sağlık sorunlarınında büyüyeceği tahmin edilmektedir. Dünya sağlık örgütünün verilerine göre dünyada 400 milyon üzerinde obez bulunmakta ve bu rakamın 2015 yılında 700 milyonu bulacağı tahmin edilmektedir.
Çocukluk çağı obezitesine baktığımızda en büyük nedenin hareketsizlik ve dengesiz beslenme olduğunu gözlemliyoruz. Bilgisayar veya televiyon karşısında yemek yemek, öğün atlama,yemek seçme, hamur işi, kızartma ağırlıklı beslenme, sebze,meyve tüketiminin az olması ve çok fazla hazır içecek ( meyve suyu, kola vb.) kullanımının olması çocuklarda obezite oranını arttırmaktadır. Obezitenin artması, insülin direnci, şeker, kalp damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, kanser ve psikolojik hastalıklar gibi beraberinde sağlık sorunlarını da getirmektedir.
Çocukluklarda obezitenin engellenmesinde en büyük görev ailelere düşmektedir. Beslenme anne karnından itibaren çocuğun büyüme ve gelişimini etkilemeye başlar ve bunu emzirme döneminde beslenme, çocukluk çağında beslenme süreci takip eder.
- Çocuklarınıza ağladıklarında susmaları için ya da ödül olarak çikolata, kek, abur cubur türevi gıdalar vermeyin. Bu tarz besinlerin tüketimini sınırlandırmaya çalışın.
- Evinizde sebze yemeğini düzenli olarak pişirin ve çocuğunuzun tüketimini sağlayın.
- Meyve tüketimini alışkanlık haline getirip, ara öğünlerde çocuğunuza meyve yedirin.
- Süt, yoğurt, peynir , yumurta tüketimine çocuklarınızda özen gösterin.
- Çocuklarınıza, kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırın.Yapılan araştırmalar kahvaltı yapan çocukların derslerinde daha başarılı olduklarını göstermektedir.
- Televizyon ya da bilgisayar başında değil, ailecek sofrada yemek yemek alışkanlığı kazandırın.
- Okula sağlıklı atıştırmalıklar koyun. Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar, taze meyveler veya tam buğday ekmeğine yapılmış bir sandviç olabilir.
- Çocuğunuza zorlayarak yemek yedirmeyin.
Malesef ülkemizde kilolu bebek, tombul bebek hep daha çok sevilir. Zayıf çocuk sevilmez, zorla yemek yedirilir, kilo almıyor diye vitamin- mineral takviyelerine başlanır. Oysa ki çocuğunuzun büyüme ve gelişimi normal ise zeka gelişimi yaşına göre ideal ise kilo alması için uğraşmayın. Siz onu sağlıklı ve dengeli beslediğiniz sürece hiç bir sıkıntı yaşamayacaktır.