Kilo Alma Nedenleri

Kilo Alma Nedenleri Nelerdir?

Dünyada ve ülkemizde kilo alımı, obezite, kilo alımına bağlı hastalıklar her geçen gün artmaktadır. Genetik faktörler, düzensiz yaşam, hazır yemek tüketiminin artması gibi sebepler kilo alımını kolaylaştırmaktadır. Ancak bunun dışında başka sebeplerde fark etmeden kilo almanıza neden oluyor olabilir. Diyetisyen uzmanlığında bu nedenler hakkında bilgi almak, ideal kilonuzu koruyabilmeniz için de yardımcı olacaktır. Hadi beraber, kilo alma nedenleri nelerdir bir göz atalım.

Kilo Almanızın Nedenleri

Yetersiz Uyumak

  Yapılan araştırmalar, yetersiz ve kalitesiz uykunun kilo almaya neden olduğunu göstermektedir. Yetersiz uyku vücutta leptin hormonunun yükselmesine neden olmaktadır. Leptin, kan şekeri düştüğünde artar. Kişinin iştahını ve tatlı yeme ihtiyacını arttırır. Bu durum gece yemelerine daha çok sebep olur. Kaliteli bir uyku için günde 8 saat uyumanız gerekir. Gördüğünüz üzere yeter siz uyku, kilo alma nedenleri arasında en ön sırada.

Uzun Süre Aç Kalmak

  Çoğu insan kilo verebilmek için çok az yemeye çalışır ve çoğunlukla da açlık hisseder. Oysaki aç kaldıkça metabolizmanız daha çok yavaşlar ve vücudunuz yağ depolar. Danışanlarım genellikle ‘’hiçbir şey yemiyorum, nerdeyse aç geziyorum, ama buna rağmen kilo veremiyorum’’ şikâyetiyle gelirler. Aslında kilo verememelerinin en büyük sebeplerinden biri aç kalmaktır. Ben bu durumu, savaş zamanında ki insanlara benzetiyorum. Kıtlık olacağını tahmin ettikleri için erzak depo ederler.

Vücutta aynı şeklide, siz aç kaldıkça kendini koruma altına alır ve yediklerinizi depolar. Bu nedenle öğünleriniz arasında 3 saati geçirmemeye özen gösterin. 3 saatten fazla aç kaldığınızda kan şekeriniz dengesizleşir ve porsiyon kontrolünüzü kaybedersiniz. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği, bunun dışında günde 2 veya 3 defa düzenli olarak ara öğün yapmaya dikkat edin. Eğer insülin direnciniz olduğundan şüpheniz var ise, doktorunuza danışmanızı öneririm. diyetisyentugcesert.com/insulin-direnci/ 

Hareketsizlik

  Ülkemizde ve dünyada obezitenin artmasının en önemli nedenlerinden biride, gelişen teknolojiyle birlikte hareketsizliğin artmasıdır. Alınan enerji, harcanan enerjiden fazlaysa, yani çok yiyerek, az hareket ediyorsanız vücudunuz yağ depolamaya başlar. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam ve dengeli bir kilo için hareket edin. Haftada 150 dakika spor yapmaya özen gösterin.

Yağ ve Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenmek

  1 gram yağ 9 kalori, 1 gram karbonhidrat 4 kalori vermektedir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek, özellikle pirinç, hamur işleri, simit, poğaça, patates gibi şeker oranı yüksek karbonhidratları sık tüketmek kan şekerinizi dengesizleştirir, sürekli bir şey yeme ve tatlı isteğinizi arttırır. Fazla alınan karbonhidratta vücutta yağ olarak depolanır. Yağ ağırlıklı beslenmek ise hem kan yağlarınızın yükselmesine hem de kilo almanıza neden olur.

Bağırsaklarınızın Düzenli Çalışmaması

   Yapılan son araştırmalar, bağırsak sağlığının kilo vermede çok önemli olduğunu göstermektedir. Sürekli kabızlık, şişkinlik, gaz problemleri yaşıyorsanız, bu durum kilo almanıza neden olabilir. Lif ağırlıklı beslenmek, su tüketimini arttırmak en önemlisi düzenli egzersiz yapmak sindirim sisteminizin daha sağlıklı olmasını ve kilo vermenizi sağlayacaktır.

Yorum Yaz

Mesaj Gönder
Merhabalar :)
Diyetisyen Tuğçe Sert ile iletişime geç!