Kalsiyum vücudumuz için elzem bir besin ögesidir, dolayısıyla sağlıklı diyet programları için de vazgeçilmezdir. En iyi kaynağı süt ve süt ürünleri olan kalsiyum sinir iletiminde, kan pıhtılaşmasında ve kas kasılmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar, diyetle kalsiyum alımının obezite riskinin düzenlenmesinde önemli rol oynadığını göstermektedir. Ortalama olarak vücudumuzda % 99’ u iskelette olmak üzere 1,5 kg kalsiyum bulunmaktadır. Kalsiyumun yetersiz alımı osteoporozis, hipertansiyon, kolon kanseri, göğüs kanseri ve böbrek taşları gibi çeşitli metabolik hastalıklarla sebep olabilmektedir. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki diyetle düşük kalsiyum alımı yağın depolanmasını arttırırken, diyetle yüksek kalsiyum alımı yağların yakılmasını arttırmaktadır.
Sağlıklı Diyet Yapmak
Obez hastalarda yapılan bir çalışmada, diyetle alınan kalsiyum, günde 400 mg dan 1000 mg a bir yıl süresince artırılmış ve vücut yağında 4,9 kg azalma gözlemlenmiştir. Yüksek düzeyde kalsiyum içeren diyetler, kalori kısıtlaması sırasında yağ yıkımını artırarak, ağırlık ve yağ kaybını hızlandırmaktadır. 18-74 yaş arasındaki bireylerde yapılan başka bir çalışmada süt ve ürünlerini fazla tüketen grupta bel çevresi ölçüsü süt ve ürünlerini az tüketen gruba nazaran önemli şekilde düşük bulunmuştur. Dengeli ve kişiye özgü bir sağlıklı diyet kalsiyum kaynaklarını yeterli oranda içermelidir. Günlük kalsiyum alımı ortalama 1000 mg dır. Yapılan çalışmalar kalsiyumun en iyi kaynağı olan sütün yağ yakımını daha fazla hızlandırdığını söylemektedir. Bu nedenle diyette günlük 2 – 3 porsiyon (400-600 ml ) süt tüketimi yağ yakmanızı kolaylaştıracaktır.
En iyi kaynakları; süt ve süt ürünleridir (yoğurt, peynir, çökelek vb.).
İyi kaynakları; pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir.
Orta derecede kaynakları; yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
Zayıf kaynakları; tahıllar, diğer sebze-meyveler ve etlerdir.