Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte çevremizde grip, nezle, halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetlerin hemen hemen herkeste arttığını gözlemleyebiliriz. Bunun en büyük sebeplerinden biri bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bağışıklık sistemi vücudumuzu mikroplara, bakterilere ve virüslere karşı koruyan en önemli savunma sistemidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi ve diyet listesi için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stresten uzak durabilmek çok önemlidir. Özetle, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler ile daha kaliteli bir hayata sahip olabiliriz. Aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı, çok yağlı beslenme, hava kirliliği gibi birçok etken serbest radikal denilen maddelerin oluşmasına sebep olur. Bu maddeler hücre içine girer ve hücrelerde hasara neden olarak kalp, kanser, diyabet, grip, nezle gibi hastalıkları oluşturur. Yediğimiz birçok besinde bulunan antioksidanlar ise bu serbest radikalleri etkisiz hale getirip bağışıklık sistemimizi güçlendirir. En iyi antioksidan kaynakları, taze sebze ve meyveler, A, E, C vitaminleri ve selenyumdur.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler
KUŞBURNU
İyi bir antioksidan kaynağı olan kuşburnu, iyi bir C vitamini deposudur. Portakal ve limondan daha fazla C vitamini içerir. C vitamininin yanı sıra E vitamini, K vitamini ve karoten açısından da zengindir. Bu nedenle grip ve soğuk algınlığına karşı vücudu korur. Kuşburnu, içinde bulunan K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasını düzenler.
NAR
Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan nar, tam bir antioksidan deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalıktan vücudumuzu korumaktadır. Yapılan araştırmalar narın anti-tümör etkisi olduğunu bu nedenle kansere karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Hazırlanan diyet listesi içerisinde nar tüketimine yer vermek sık başvurulan bir yöntemdir. Bunun dışında kalp damar sağlığının korunmasında da büyük rol oynayan nar, günlük olarak tüketebileceğiniz meyvelerin başında gelmelidir. 1 porsiyon meyve, 1/ 2 küçük boy nara denk gelmektedir.
ELMA
Lif ve flavanoidler açısından zengin olan elma antioksidan özelliği ile bağışıklık sisteminizi güçlendirerek kışın hastalıklara karşı koruma sağlar. Elmada bulunan lifler bağırsak sağlığını koruyarak, sindirim sisteminizi düzenler. Aynı zamanda kan şekerinizi dengeler ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. C vitamini yüksek olan elma kansere karşı koruyucu bir besindir. Elmanın şifasını say say bitiremeyiz, peki bir adet orta boy elma yediğimiz zaman ne kadar kalori alıyoruz acaba? Hadi diyetisyentugcesert.com/1-adet-elma-kac-kalori/ üzerinde elma kaç kalori soruna cevap bulalım.
KİVİ
C vitamini ve lif açısından zengin olan kivi hem bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hem de bağırsak sağlığınızı korur. Kabızlık sorunu yaşayanlardansanız beslenmenize günlük olarak 1 orta boy kivi ekleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra potasyum açısından zengin olan kivi spordan sonra terle kaybettiğiniz potasyumu yerine koyacaktır. Tam bir C vitami deposu olan kivi, kalori bakımından da zengin bir meyvedir. Kivi kaç kaloridir detaylı bir makale yazdım, okumak istersen diyetisyentugcesert.com/1-adet-kivi-kac-kalori/
YUMURTA
Anne sütünden sonra en kaliteli protein olan yumurta aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağıdır. İçeriğinde bulunan A vitamini, beta karoten ve çinko bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca yumurtada bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının gelişmesinde rol oynamaktadır. Sabah klahvaltılarının vazgeçilmezi yumurtanın kalori ve besin değerlerine diyetisyentugcesert.com/1-adet-haslanmis-yumurta-kac-kalori/ üzerinden ulaşabilirsiniz.
BALIK
Kış aylarının vazgeçilmezi olan balık çok iyi bir omega 3 deposudur. A, D vitamini, çinko ve iyot açısından da oldukça zengindir. Yapılan araştırmalar, balık tüketen toplumlarda kalp krizi geçirme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Özellikle kış aylarında haftada 2 kez balık tüketimi bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Sofraların vazgeçilmesi derya kuzuları, içerdiği yağ oranına göre farklı kalori sıralamasına sahiptir. eğer bu akşam sofranızda istavrit var ise, kalorisine; diyetisyentugcesert.com/100-gram-istavrit-kac-kalori/ üzerinden rahatca ulaşabilirsiniz. Şayet menunüzde, ızgara levrek bugün tercihiniz ise, kalorisine diyetisyentugcesert.com/100-gram-deniz-levregi-kac-kalori/ konuma bakarak ulaşabilirsiniz.
SOĞAN – SARIMSAK
Soğan ve sarımsak halk arasında hep doğal antibiyotik olarak geçer. Bu özelliği veren ise içeriğinde bulunan, kükürtlü bir bileşik olan allisindir. Soğan ve sarımsak çok iyi birer antioksidan kaynağıdır ve kansere karşı koruyucudur. Kötü kolesterolü ( LDL ) düşürür, iyi kolesterolü ( HDL ) yükseltir. İdrar söktürücü özelliği olan soğan, vücuttaki ödemin atımına yardımcı olur. Sarımsak, anti bakteriyel özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşıda korur.
BROKOLİ
Kış aylarında tüketilen en zengin antioksidan kaynaklarından biride brokolidir. İçeriğinde bulunan sulforan maddesi bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucudur. Yapılan araştırmalar erkeklerde prostat kanserine, kadınlarda yumurtalık kanserine karşı iyi geldiğini göstermektedir. Lif açısından zengin olan brokoli kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.