vejetaryen-diyetisyen Tuğçe Sert

Vejetaryen Beslenme

Vejetaryen denilince akla et, tavuk, süt, yumurta kısaca hayvansal besinleri tüketmeyen kişiler gelir. Bu tanım Etyemezlik olarak geçse de farklı şekillerde vejetaryen beslenmeleri mevcuttur.

Veganlar:

Katı kurallı beslenmeye sahip olan bu kişiler hayvanlardan elde edilen tüm gıda ve gıda ürünlerini reddederler. Örneğin; arıdan elde edildiği için bal yemeği, süt içerdiği için çikolatayı tüketmezler. Sadece bitkisel ürünler, tahıl ve kuru baklagil tüketirler.

Lakto vejetaryen:

Süt ve süt ürünleri tüketirler. Et, balık, kümes hayvanlarını ve yumurta tüketmezler.

Lakto-ovo vejetaryen:

Lakto süt, ovo yumurta anlamına gelir. Bu kişiler süt ve yumurta haricinde ki hayvansal gıdaları tüketmezler. Yapılan araştırmalar birçok vejetaryenin bu gruba girdiğini göstermektedir.

Semi vejetaryen:

Kırmızı et tüketmezler. Bazen tavuk veya balık eti tüketirler. Yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketirler.

Genel olarak vejetaryenler tahıl, sebze, meyve ağırlıklı beslenir ve bitkisel proteinleri tercih ederler. Ancak vejetaryen beslenme ne kadar sağlıklı gözükse de, kontrolsüz ve düzensiz beslendiğinizde bir takım vitamin- mineral eksiklikleri yaşayabilirsiniz. Özellikle B12 vitamini, demir, kalsiyum ve D vitamini eksikliği sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle seçtiğiniz besinlerin vücutta ki yararlılığının yüksek olmasına dikkat etmeniz gerekir.

  • Hayvansal kaynaklı proteinleri tercih etmiyorsanız, bunun yerine soya kıyması, kurubaklagil, yağlı tohumlar, tofu gibi bitkisel proteinleri tercih edebilirsiniz.
  • Lakto vejetaryenseniz süt ve süt ürünlerini günde 2-3 porsiyon tüketmeye ve yarım yağlı olanları tercih etmeye çalışın.
  • Lakto-ovo vejetaryenseniz özellikle doymuş yağlardan uzak durmaya özen gösterin.
  • Balık tüketiminiz çok az veya hiç yoksa omega-3 takviyesi alabilir veya ceviz, keten tohumu, chia tohumu gibi zengin omega-3 kaynakları tercih edilebilirsiniz.
  • Vegansanız düzenli olarak kanda vitamin mineral ölçümlerinizi yaptırıp, vücudunuzda eksik olan vitamin mineralleri dışarıdan takviye alarak tamamlamaya çalışın.
  • Düzenli olarak günde 5-6 porsiyon sebze meyve tüketmeye özen gösterin.

Yorum Yaz

Mesaj Gönder
Merhabalar :)
Diyetisyen Tuğçe Sert ile iletişime geç!