Kadınlar, yaratılış itibariyle yaşamları boyunca birçok hormonal ve fizyolojik değişiklikler yaşarlar. Ergenlik döneminde adet (regl) görme ile başlayan bu değişiklikler, doğum yapma, emzirme ve menapoz dönemi ile devam eder. Bu hormonal değişimler, kadınlarda sık kilo alıp vermeye, vücutta deformasyonlara, bir takım hastalıklara, stres ve depresyona neden olabilmektedir. Bu nedenle, bir kadının yaşamı boyunca beslenmesine ve fiziksel aktivitesine dikkat etmesi, bu süreçleri daha sağlıklı ve kolay bir şekilde geçirmesine yardımcı olacaktır.
Adet öncesi dönem, her ay adetten yaklaşık 1 hafta önce başlayan, ruhsal ve fizyolojik olarak bir takım sıkıntıların oluştuğu bir dönemdir. Adet öncesi, östrojen ve progesteron hormonlarının dengelerindeki değişiklikler sonucu vücutta oluşan ödem artışı, tartıya kilo olarak yansımakta, adet sonrası normale dönmektedir. Ancak bu dönemde östrojen hormonunun, vücutta dolaşımının azalmasından dolayı tatlı krizlerinin önüne geçememek, sürekli yeme isteği ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek enerji alımını arttıracağından vücudunuzda yağlanmaya yani gerçek bir kiloya neden olabilir. Bu nedenle düzenli beslenme ve egzersiz bu dönemde şikâyetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır.
Menapoz dönemi de ergenlik dönemi gibi kadınların dönemeç noktarından biridir. Doğurganlık yeteneğinin bittiği, yumurtalıktan salgılanan hormonların azaldığı bir dönemdir. Genellikle 48 – 55 yaş civarı başlayan bu dönem, östrojen hormunun azalması şişmanlık, kemik erimesi (osteoporoz), kalp ve damar hastalıkları, bel çevresinde yağlanma gibi sıkıntılar doğurmaktadır. Stres, aşırı alkol alımı ve sigara kullanımı menapoz dönemini etkileyen faktörlerdir. Bu dönemde diyetisyen yardımı almak ve doğru beslenmek menapoz sürecini daha iyi geçirmenizi sağlayacaktır.
Polikistik over sendormu (PCOS), üreme çağındaki kadınlarda görülen endokrin bir bozukluktur. Adet düzensizliği, şişkinlik, ciltte sivilcelenme, kan şekerinde ve lipitlerinde değişmeler ve tüylenme gibi belirtileri olan PCOS, insülin direncine, obeziteye ve bölgesel yağlanmaya neden olmaktadır. Bu nedenle polikistik over sendromu olan kişilerin daha kontrollü bir diyet yapmaları ve fiziksel aktivitelerini arttırmaları gerekir.
Kadınların yaşadığı bu durumlar kiloya neden olabilmekte, kiloda fizyolojik ve psikolojik olarak kişiyi olumsuz etkilemektedir. Amacımız bu tarz süreçleri doğru besinlerle kilo almadan daha sağlıklı geçirmenizi sağlamaktır.